Meslek örgütlerinin ortaya çıkısının iki temel sebebi vardır. İlki, mesleğin ve meslektaşların çıkarlarının korunmasına ilişkindir. İkinci ise toplumsal gereksinimlerin karşılanması ve kamu yararının korunmasına katkı sunmasıdır.
Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önyargılardan uzak ve kişilik haklarına saygılı olmak, gazeteciliğin olmazsa olmaz koşullarındandır.
Gazetecilik mesleği (gazete, radyo, televizyon, İnternet gibi kitlesel yayın organları) demokratik toplumlarda anayasanın öngördüğü üç devlet gücü yanında (yasayıcı-meclis, yürütücü-hükûmet, yargılayıcı-mahkemeler) dördüncü denetleyici devlet gücü olarak anılır. Bu yüzdendir ki taşıdığımız sorumluluk oldukça büyük ve bizler bu büyük yükün farkında olarak mesleğini icra eden gazetecilerin üye olduğu cemiyet olmanın gururunu yaşamaktayız.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, 15 Nisan 1975 tarihinde kurulmuş ve Bakanlar Kurulu’nun 15.11.1993 Tarih ve 93/5020 sayılı kararı ile kamu yararına çalışan dernek statüsünü elde etmiştir.
Bir derneğin, kamu yararına çalışan dernek statüsünde olabilmesi için öncelikle amacı ve gerçekleştirdiği faaliyetlerin, üyelerinin dışında yerel veya ulusal düzeyde toplumun ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çözümler üretecek ve toplumsal gelişmeye katkı sağlayacak nitelikte olması gerekmektedir. Cemiyetimizin bu özelliklere haiz olduğu yapılan denetimlerle belirlendikten sonra bu statü verilmiştir.
Kamu yararına çalışan dernekler, ilgili bakanlıkların ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine, İçişleri Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla tespit edilmektedir.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti olarak, Türkiye’de kamu yararına dernek statüsüne sahip 5 gazeteciler cemiyetinden birisi olmanın gururunu yaşadığımızı belirtir, saygılarımı sunarım.
Cafer ESENDEMİR
Yönetim Kurulu Başkanı