ADANA HAVA DURUMU
BİZE ULAŞIN 0 322 457 07 64-65
SON DUYURULAR
Esendemir: Büyük Önder Kurtuluş Meşalesini Samsun’da Yaktı Saygıdeğer: ‘Usta’, basın tarihinin amiral gemisidir Esendemir: Gazeteciler işsizse özgür değildir Esendemir, Hopur’u ÇGC’de ağırladı ÇGC’den Emniyet Müdürü Arıkan’a ziyaret Esendemir; “Yeni Adana Gazetesi Mutlaka yaşatılmalıdır” Adana’da 2.000’den fazla lösemi hastası var Esendemir; “Kuşatma Altında Boğuluyoruz” “24 Temmuz bayram değil Mücadele günüdür” “Toplu taşımada KDV ve ÖTV yarıya indirilmelidir” Mersin’de, “Afet döneminde gazetecilik ve basın” konulu konferans düzenlendi Bulca Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi Yüreğir Ziraat Odası; ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ve Yönetim Kurulu’nu ağırladı ÇGC’de bayramlaşma Esendemir; Bu bayram daha çok kenetlenelim Yakar son yolculuğuna uğurlandı Esendemir; “RTÜK yön gösterici bir yol izlemeli… “Haber alma hakkını sonuna kadar savunacağız” Mercan sonsuzluğa uğurlandı ÇGC’den Atatürk Anıtı’na çelenk Esendemir: İnanmak kazanmanın yarısıdır VALİ ELBAN: BÖLGENİN LOJİSTİK ÜSSÜ OLDUK Esendemir: İnanmak kazanmanın yarısıdır Esendemir; “Anneler, Fedakarlığın simgesidir…” AK Parti Adana Milletvekili Adayı Sunay Karamık: “Adana Seçmeni kararını verdi” YZO Başkanı Doğan, ÇGC’yi ziyaretinde tarımın gündemini değerlendirdi Oruç ve Kabaiş ÇGC’de “Sosyal dayanışmayı güçlendiriyoruz” Büyükikiz ÇGC’de Aytek; ÇGC’de Esendemir: Özgür basın halkın sesidir Atalay ve Durmuş ÇGC’de Esendemir; “Emek en kutsal değerdir…” Esendemir; “Kırık kalpleri onaralım…” ÇGC’de iftar zamanı! ÇGC 48 yaşında Afetlerden korunma bilinci eğitimi MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı: Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Vedat Zöhre’nin acı günü… “Usta” belgeseline bekliyoruz

ÇGC TÜZÜĞÜ

- +

Tüzük 2013

ÇU­KU­RO­VA­GA­ZE­TE­Cİ­LER­CE­MİYE­Tİ TÜ­ZÜĞÜ

(ÇGC Kamu yararına çalışan dernektir)

1.BÖ­LÜM TE­MEL­HÜ­KÜM­LER DER­NE­ĞİN­ADI­VE­MER­KE­Zİ

MAD­DE­1)­‘’ÇU­KU­RO­VA­GA­ZE­TE­CİLER­CE­MİYE­Tİ’’ adında bir dernek kurulmuştur. Kısaltılmış adı ÇGC’dir. Merkezi Adana’dadır. Adresi; Atatürk Caddesi Öğretmenler Sitesi B Blok Asma Kat SEY­- HAN/ADA­NA

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti federasyon kurabilir veya federasyon- lara üye olabilir. Diğer il ve ilçelerde şubeler açabilir.

DER­NEĞİN­AMA­CI

MAD­DE­2) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin amacı; insan hakları- nın korunduğu, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi kurallarının işledi- ği, milli, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışı çerçevesin- de, düşünce, iletişim ve basın özgürlüğünün Türkiye’de tam olarak gerçekleşmesini sağlamak; Ülke genelinde gazete, dergi, radyo, televiz- yon gibi yazılı, işitsel, görsel, elektronik iletişim ve internet alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğinin; geleneklerini, ahlak ve ilkelerini ko- rumak, basın ve yayın organlarında gazetecilik niteliğindeki görevler- de çalışanları bir araya toplamak, mesleki ve sosyal haklarını koru- mak, geliştirmek ve geliştirmesine yardımcı olmak, mesleğin toplum içindeki değerini artırıcı önlemler almak, meslek onuru ve saygınlığıy- la bağdaşmayan davranışlara karşı çıkmak, bunu yaparken de bir ka- mu kurumu sorumluluğuyla toplumun tüm bireylerinin sosyal ve kül- türel yönden gelişmesine katkıda bulunmak, gerektiğinde devletin il- gili kurumları gibi, tüm yurttaşlara ve ülkeye yarar getirecek türde ka- mu hizmet ve etkinliklerini gerçekleştirmektir.

AMAÇ­İÇİN­YA­PI­LA­CAK­ÇA­LIŞ­MA­LAR

MAD­DE­3) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki çalışmaları yapabilir:
a- Uluslararası ve ulusal düzeyde kabul görmüş basın meslek ilkelerini savunmak. Ulusal çıkarları, mesleğin onurunu, etik ve ahlak değerleri- ni, gelenek ve göreneklerini, yasalar ve uluslararası anlaşmalarla gaze- tecilere tanınan hak ve özgürlükleri her türlü saldırıdan korumak. b-­Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünün sınırlandırılmasına karşı mücadele etmek. Mesleğin özel amaçlara ve çıkarlara alet edilmesini engellemek, meslek ilkelerine uyulmasını gözetmek ve mesleğin onu- runu korumak. Basın özgürlüğünün savunulması için, kamu ve özel kuruluşlarla, gerektiğinde uluslararası kuruluşlar nezdinde çalışmalar yapmak, yaptırmak.

c- Aynı amaç doğrultusunda faaliyette bulunan meslek derneklerinin bir araya gelerek oluşturacakları federasyonun kuruluşuna katılmak, kurulacak federasyona üye olmak. Üyelikten ayrılmak. Mesleği ilgilen- diren bütün sorunları incelemek, çözüm yolları bulmak, bu yolda gö- revli diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, ortaklık kurmak. Bu kapsamda bölgesel, ulusal ve uluslararası nitelikteki meslek sorun- larını incelemek ve bunlarla ilgili çözüm yollarını tespit etmek için ya- saların izin verdiği ölçüde diğer meslek kuruluşları ile ortak çalışmalar yapmak.

d- Mesleki alanda dayanışmayı güçlendirmek, üyelerine ve üyelerinin çalıştıkları kurumlara gelişme olanakları sağlamak. Gazetecilik mesle- ğinin zorunlu kıldığı hak ve özgürlüklerin savunulması ve genişletil- mesi yolunda, yasama ve yürütme organları ile resmi ve özel kurumlar ve kurullar karşısında, üyelerini temsil etmek. Mesleğin ve derneğin gelişmesine ilişkin plan ve programlar yaparak bunları yürütecek pro- fesyonel kadroları oluşturmak.

e- İhtiyacı olan Cemiyet üyelerine ayni ve nakdi yardımda bulunmak; Sosyal yardım için gerektiğinde “Yardımlaşma Sandığı”, “Tüketim Ko- operatifi” kurmak, üyelere konut edindirmek üzere yapı kooperatifle- rinin kuruluşuna öncülük etmek; arsa temin etmek. Mesleki çalışma- lara yönelik kredi bulmak, kullandırmak. Çukurova Gazeteciler Cemi- yeti’nin amaç ve etkinliklerine yönelik gerekli taşınır ve taşınmaz mal-

lar edinebilmek için yasa ve sözleşmelerden doğmuş ve doğabilecek her türlü haklara sahip çıkmak, yasalara uygun her türlü sosyal tesisler, lokal, açık ve kapalı spor alanları, kamp ve konaklama tesisleri, her türlü yapı ve arsaları almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve oluş- masını sağlamak. Bu amaç ve etkinliklerini gerçekleştirmek için bağış kabul etmek ve gelir getirici taşınır ve taşınmaz mallara gerekirse kira- lama yöntemiyle ya da bedeli karşılığı ya da bedelsiz sahip olmak, yap- mak, yaptırmak.

f- Amaç ve hizmete yönelik projeler için Ticaret Kanunu hükümlerine uygun yurt içinde ya da yurt dışında ticari şirketler, iktisadi işletmeler, yatırım ortaklıkları kurabilmek, kurulmuş olanlara katılabilmek, satın alabilmek. İktisadi işletmeler ve kurulacak veya iştirak edilecek şirket- ler, söz konusu amaçların gerçekleştirilebilmesi için derneğin veya işti- rak edilecek şirketlerin adını taşıyan tekstil ürünleri, şahsi eşyalar, kır- tasiye ve promosyon malzemesi vb. her türlü ticari mal imal edebilir, ettirebilir ve satabilir. Amaçlara ulaşabilmek için; yerel, ulusal ve ulus- lararası tüm yazılı, işitsel ve görsel basğnda yer almak, bunlara reklam vermek, mevcut ve gelişen teknolojinin elverdiği oranda iletişim hiz- metleri kullanmak. Mesleğin geliştirilmesi, Çukurova’nın, Türkiye’nin ve gazeteciliğin tanıtımı amacıyla, üyelere ve kamuoyuna bilgi verme- ye yönelik eğitici ve aydınlatıcı radyo, televizyon, gazete, dergi, internet ve bülten gibi yazılı, görsel ve işitsel yayınlar yapmak. Web sitesi oluş- turmak. Bütün yayınlara destekçi bulmak ve reklam almak. Bu amaçla; gerektiğinde yayıncılık alanında faaliyet gösteren bir şirket kurmak, satın almak, ya da ortak olmak. Gerektiğinde ya da bayramlarda ve di- ğer tatil günlerinde, günlük, haftalık, aylık gazete veya dergi çıkarmak. Dernekler Yasası ve ilgili mevzuata uygun olmak kaydıyla başka der- neklere ve sosyal fayda amaçlı tüzel kişilere üye olmak.

g- Cemiyet üyelerine, yurt dışında ve yurt içinde mesleki geziler dü- zenlemek, düzenlenen gezilere katılacak cemiyet üyelerine gerektiğin- de kurulabilecek Yardım Sandığı’ndan kredi açmak, yardım yapmak, kolaylık sağlamak. Üyeler arasındaki sosyal ilişkileri geliştirmek amacı ile lokal açmak ve yönetim kurulunca hazırlanacak yönetmelikler da- hilinde bu yerlerin yasal şartlar altında çalıştırılmasını sağlamak.

h- Dernek üyeleri ya da uzman kişiler aracılığı ile bilimsel araştırma ve inceleme çalışmaları yapmak, yayımlamak, arşiv oluşturmak. Mesleği geliştirmek ve kamuoyuna tanıtmak için kurslar, toplantılar, seminer- ler, konferanslar, geziler, gösteriler, yarışmalar, piyangolar, balolar, fu- arlar, festivaller, eğlenceler tertiplemek, sergiler açmak, spor müsaba- kaları düzenlemek.

i- Basın mensuplarının mesleklerinde ilerlemelerini sağlamak, yaşam koşullarının daha iyi hale gelmesine yardımcı olmak, üyelerinin eser- lerine ve mesleki çalışmalarına destek olmak. Mesleki ve sosyal geliş- me için üyelerine yurt içinde ve dışında eğitim olanakları sağlamak. Gazetecilerin eğitimi amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği kurarak eğitim çalışmaları düzenlemek. Gazetecilik yarışması düzen- lemek ve gerektiğinde başka mesleki yarışmalar düzenlemek. Kanun- ların izin verdiği hallerde ve ölçülerde bağış toplamak ve gelir temin etmek.

j- Üyelerinin ve kitle iletişim araçları çalışanlarının öğrenim görmekte olan, başarılı ve maddi olanaklardan yoksun öğrencilerinin ilköğretim, orta veya yükseköğrenim yapmalarına yardımcı olmak, burs vermek, burs verecek kaynaklar bulmak.

k- Mesleğe yeni bafllayan gazetecilerin ve stajyerlerin yetişmelerine katkıda bulunmak, karşılaştıkları sorunları çözmek, iş bulmalarına yardımcı olmak.
l- Üyelerinin, basın, yayın, iletişim, halkla ilişkiler, tanıtım ve reklam- cılık sektörü ile ilgili meslek lisesi, fakülte ve yüksekokullarda eğitim vermesini sağlamak.

m- Üyelerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere dinlenme ve konaklama tesisleri açmak; bunları doğrudan veya kiraya vermek yoluyla işletmek.
n- Kanunlara uygun olarak uluslararası mesleki toplantılarda üyelerini üyelerini temsil etmek, gerektiğinde genel kanunlara uygun olarak uluslararası meslek örgütleriyle ilişkiler kurmak, üye olmak.

o- Vakıf ve yardım sandıkları gibi kurumlar kurmak ve kurulacak va- kıf ve sandıklara katılmak. Kurulması halinde, bu vakfa her yıl Yöne- tim Kurulu tarafından günün şartlarına göre belirlenecek “cemiyet pa- yı” ödemek.

p- Gazeteciler Cemiyeti’nin adı ve logosunun bulunması koşulu ile ka- mu yararına sosyal etkinliklerde destekçilik anlaşmaları yapmak, mar- ka ile ad kullanım hakkı sözleşmeleri yapmak.

r- İşsiz gazetecilere iş ortamı sağlamak, üyeler arasındaki diyaloğu sık- laştırmak ve cemiyete gelir temin etmek amacıyla gazete, dergi yayın- lamak, Web sitesi kurmak, İnternet yayıncılığı yapmak, Radyo ve Te- levizyon proğramları hazırlamak ve bunlarda yer almak.

s- Mesleğin gelişimine yönelik basın merkezi, kültür merkezi, arşiv, müze kurmak ve geliştirmek.
t- Cemiyetin amacı ile ilgisi olan ve kanunlarla yasaklanmayan alan- larda, diğer derneklerle veya vakıf, sendika, meslek kuruluşları ve ben- zeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için uygun gördüğü platformlar oluşturmak.

u- Meslek onuru ile bağdaşmayan, meslek gelenek ve kurallarına uy- mayan davranış ve yayınlarla ilgili üyelerini uyarmak, kurallara uyma- ya çağırmak, gerektiğinde Yönetim Kurulu kararıyla Onur Kurulu’na sevk etmek, üyesi olmayan gazeteci, yayıncı ve yayın organlarını da uyarmak.

v- Üyelerin sağlık sorunlarına eğilmek. Sağlık dinlenme tesisleri kur- mak. Bu tesislerden gerektiğinde en az yüzde 20 kapasitede maddi ola- nakları kısıtlı vatandaşların yararlanmasını sağlamak. Üyelere sosyal yardımlarda bulunmak.

y-­Yukarıda sayılanlarla birlikte üyelerin ve ülke düzeyinde tüm vatan- daşların yararlanacağı kamu hizmeti ve etkinliklerini gerçekleştirebil- mek için Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin yıllık gelirinin en az yüz- de 80’ini harcamak.

z- Yasaların ve uluslararası anlaşmaların basın mesleği mensuplarına tanıdığı ve ileride tanıyacağı bütün hakları savunmak.Yasalarla verilen diğer yetkileri kullanmak.

ÜYE­LİK

MAD­DE­4) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin iki tür üyesi vardır: a-­Asıl­üye­ler,­­b-­Fah­ri­üye­ler

a.­Asıl­üye­ler:

Aşağıda nitelikleri belirtilen kişiler; Basın Kartları Yönetmeliği uyarın- ca verilmiş basın kartlarından birini taşıyorlarsa asıl üye olabilirler. -Gazeteler, dergiler, haber, fotoğraf ve film ajansları, radyo ve TV’lerde çalışanlar ile Sarı Basın Kartı sahibi TRT mensupları.

-Kamu kurum ve kuruluşlarının basın bürolarında çalışanlardan sarı basın kartı taşıyanlar.
– Gazete, dergi, haber, fotograf ve film ajansları ile radyo ve TV’lerin fi- ilen gazetecilik yapan ve geçimini yalnızca bu uğraşla sağlayan sarı ba- sın kartı sahibi işverenler.

-Emekli olan, Sürekli Basın Kartı alan asıl üyeler, yüz kızartıcı bir suç işlemedikleri takdirde, Cemiyete karşı maddi ve manevi yükümlülük- lerini yerine getirdikleri sürece üyelik niteliklerini korurlar.
-Cemiyetin kurucu üyelerinin üyelik hakları devam eder.

b.­Fah­ri­üye­ler:

Aşağıda nitelikleri belirtilen kişiler fahri üye olabilirler:
-Resmi kuruluşlarda Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı veya müdürü sıfatı ile kadrolu olarak üç yıldan beri çalışanlar.
-Gazeteler, dergiler, haber, fotoğraf ve film ajansları, radyo ve TV’lerde ve internet ortamında yayın yapan, haber Web sitelerinde gazeteci ola- rak ve benzeri ünvanlarla en az iki yıl sürekli 212 Sayılı Yasa ile deği- şik 5953 veya 4857 Sayılı yasa kapsamında çalışan, geçimini sadece bu alandan sağlayanlar.
-Özel kuruluşlarda Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı ve Müdürü sı- fatı ile kadrolu olarak beş yıldan beri çalışanlardan, daha önce Basın Kartları Yönetmeliği uyarınca verilmiş basın kartlarından birini en az beş yıl taşımış olanlar.
-Basın mesleği için çalışmış, eser ve emek vermiş bilim adamları ve öğretim üyeleri, araştırmacı yazarlar.
-Yasaların öngördüğü biçimde yukarıdaki fıkradaki nitelikleri taşıyan yabancı uyruklular.
Fahri üyelerin seçme ve seçilme hakları yoktur. Üye olmak isteyenlerin 5. Maddedeki nitelikleri taşımaları gereklidir. Üye olmak isteyenler, başvuru formlarına niteliklerini belirten belgeleri eklemek zorundadır. Fahri üyeler Sarı Basın Kartı aldıkları zaman yeni başvuru gerekmek- sizin Yönetim Kurulu Kararıyla asıl üyeliğe geçirilir.
Fahri üyelerin sayısı asıl üye sayısının yarısını geçemez.

ÜYE­LİK­KO­ŞUL­LA­RI

MAD­DE­5) Asıl ve fahri üye olabilmek için gerekli koşullar şunlardır: a- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.

b- 21 yaşını bitirmiş olmak
c- Türkiye Cumhuriyeti kanunları hükümlerine göre belli hakları kul- lanmaktan yoksun bırakılmamış olmak
d- Hırsızlık, sahtekarlık, dolandırıcılık, şantaj, hileli işler ve onur kırıcı suçlardan biriyle kesin hüküm giymemiş olmak.
e- Dernekler Yasası’na göre dernek kurma ve üye olma haklarını yitir- memiş olmak,
f-­Gazetecilik mesleğinin onuruna aykırı kötü ün sahibi olmamak,
g- Adana’da merkezi ya da flubesi bulunan ve aynı amaçla kurulmuş basın kuruluşlarına üye olmamak (Gazetecilik iş kolundaki sendika- larla, Türkiye Spor Yazarları Derneği ve Anadolu Spor Gazetecileri Derneği) bu hükmün dışındadır. Bu tüzüğün onaylandığı tarihe kadar cemiyete üye olanların hakları saklıdır.

ÜYE­LİK­İÇİN­BAŞVUR­MA

MAD­DE­6) Asıl ve fahri üye olmak isteyenler asıl üyelerin ikisi tara- fından imzalanmış başvuru formu ile Yönetim Kuruluna başvururlar. Yönetim Kurulu istekte bulunan kişi ile ilgili bilgi ve fotoğraflı belgeleri 7 gün içinde askıya çıkarır ve aynı süre içerisinde Seçici Kurula bildi- rir. Başvuru formu 10 gün süreyle askıda kalır. Yönetim Kurulu yuka- rıdaki süre içinde isteklinin durumuna ve başvuru işleminin tüzüğe uygun olup olmadığına iliflkin bir rapor hazırlar ve bu raporu askı sü- resi bitiminden en geç 7 gün sonra Seçici Kurula iletir. Seçici Kurul ra- por ve başvuru formunu aldıktan sonra ilk toplantısında isteklinin du- rumunu görüşür ve karara bağlar. Seçici Kurulun kabul veya ret kararı daha sonra Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir.

Başvurudan karara kadar olan süre 30 günü aşamaz. Yönetim Kurulu kabul ya da red kararını başvuru sahibine yazıyla bildirir. Üyeliğe ka- bul edilen aday 50 YTL giriş ödentisini ve o yıla ait üyelik ödentisini üyeliğe kabul bildirimini izleyen 1 ay içerisinde ödemek zorundadır. Bu koşulu yerine getirmeyenlerin ve geçerli özür bildirmeyenlerin üyelikleri kendiliğinden düşer ve karar geçersiz sayılır. Üyelik isteği ge- ri çevrilen aday, aradan 1 yıl geçmeden yeniden istekte bulunamaz. Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri ile Seçici Kurul başkan ve üyeleri Denetleme Kurulu Başkanı ve Onur Kurulu Başkanı asıl ve fahri üye- lik için öneride bulunamazlar.

Üyelik için başvuranlardan iki üyenin imzaladığı fotoğraflı başvuru belgesi, 5 fotoğraf, nüfus cüzdan fotokopisi, ikametgah belgesi, sarı ba- sın kartı fotokopisi ve 212 Sayılı Yasa ile değiflik 5953 Sayılı Yasa’ya ta- bi çalıştığına dair sözleşme istenir. Fahri üyelerden sigorta primlerinin 212 Sayılı yasa ile değişik 5953 veya 4857 Sayılı Yasa’ya göre yatırıl- dığına dair SSK belgesi de istenir.

ÜYE­LİĞİN­YİTİRİL­ME­Sİ

MAD­DE­7) Aşağıdaki durumlarda Cemiyet asıl ve fahri üyeliğinden çıkarılma kararı verilir. Üyenin adı Cemiyet üye kayıt defterinden sili- nir ve üyeliği sona erer. Onur Kurulu’nca alınan kararlar da, yönetim kurulu tarafından uygulanır.

a) Üyeler dernek düzenine uymak ve derneğe sadakat göstermekle yü- kümlüdürler. Her üye derneğin amacına uygun davranmak ve özellik- le derneğin amacın gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davra- nıfllardan kaçınmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüklere uymaması üyelikten geçici ve sürekli çıkarılma nedenlerindendir.

b)­Tüzüğün 4 ve 5. maddelerinden belirtilen niteliklerini yitirenlerin üyelik kayıtları Yönetim Kurulunca silinir. Yönetim Kurulu, üyelik sı- fatı devam ettiği halde 2 yıl süreyle ödentisini vermeyip, yapılan yazılı uyarıya karşın borcunu 1 ay içinde ödemeyenlerin üyelikleri düşürü- lür. Aidat borcu ödendiğinde üyeliği devam eder.

c) Cemiyet üyeliğinden çıkarılanlarla kendileri ayrılanlar tüm hakları- nı yitirmiş olurlar. Bu durumda olanlar ayrılma tarihlerine kadar olan her türlü borçlarını ödemek zorundadırlar. Çekilen ya da çıkarılanla- rın kazanılmış hak ve alacakları Cemiyete kalır.

d) Cemiyet üyelerine bir üyelik belgesi ve Cemiyeti simgeleyen rozet verilir. Üyenin ayrılması ya da çıkarılması ile üyeliğini yitirmesi duru- munda, rozet ve üyelik belgesi hiçbir biçimde kullanılamaz ve Cemiye- te geri verilir.

e) Yönetim Kurulu 6 ayda bir toplanarak üyelerin üyelik ödentilerini ödeyip ödemediklerini ve genel durumu inceleyerek tüzük gereği iş- lem yapar.
f) Yasal engeli olan veya sonradan ortaya çıkan üyenin üyeliği düşer. Bu kişinin kaydı yönetim kurulu kararıyla silinir.

g) Üyelikten çıkma yazılı istekle olur. Bu isteğin Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanlığına yapılması zorunludur. Üyenin istifa ettiğine dair yazılı dilekçenin Cemiyete ulaşması ile üyelik sona erer.

h)­Bunun dışında ölüm ve tüzük hükümlerine uymama hallerinde de Yönetim Kurulu kararı ile dernek üyeliğine son verilir.
i) Cemiyet üyesi iken askerlik görevine başlayanların üyelikleri askıya alınır. Terhis belgesinin sunulmasndan sonra üyelik yeniden devam eder.

j) Gerek istifa ve gerekse Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten silinme hallerinde durum Üye Kayıt Defterine işlenir ve üyenin bilinen adresi- ne bildirilir. Bildirimden itibaren 15 gün içinde silinme kararına karşı üyenin itiraz hakkı vardır. Bu itiraz ilk genel kurulda görüşülmek üze- re gündeme alınır. Genel kurul kararı kesindir.

k) Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona er- dirmez.
ı) Gazetecilik mesleğinden ayrılarak Basın Kartını iade edenlerin üye- liği 5 yıl süreyle korunur. Bu süre içerisinde mesleğe döndüğünü ve basın kartını aldığını yazılı olarak bildirmeyenlerin üyeliği düşürülür. Bu üyeler tekrar mesleğe döndüklerinde ve basın kartı aldıklarında üyelikleri devam eder.

ÜYE­LE­RİN­UY­MAK­ZO­RUN­DA­OL­DUK­LA­RI­İL­KE­LER MAD­DE­8)­Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne üye olanlar, aşağıdaki

meslek ilkelerine uymak zorundadırlar:

a) Yayınlarda hiç kimse, ırkı, cinsiyeti, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz
b)­Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı, genel ahlak anla- yışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı ya da incitici yayın yapılamaz

c) Bir kamu müessesesi olan gazetecilik mesleği ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez
d) Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez

e) Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dı- şında, yayın konusu olamaz
f)­Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, so- ruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz g) Saklı kalması kaydıyla verilen bilgiler, kamu yararı ciddi bir biçimde gerektirmedikçe yayınlanamaz

h)­Bir basın organının özel çabalarla gerçekleştirdiği ürün, bir başka basın organı tarafından kendi ürünüymüş gibi kamuoyuna sunula- maz. Ajanslardan alınan özel ürünlerin kaynağının belirtilmesine özen gösterilir

i)­Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse “suçlu” ilan edilemez
j)­Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul ne- denler bulunmadıkça kimseye atfedilemez

k) Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini korur. Kaynağın kamuoyunu ki- şisel, siyasal, ekonomik v.b. nedenlerle yanıltmayı amaçladığı haller bunun dışındadır
l)­Gazeteci, mesleğin saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tu- tumla haber araştırmaktan sakınır

m) Şiddet ve zorbalığı özendirici yayın yapmaktan kaçınılır
n) İlan ve reklam niteliğindeki yayınların bu nitelikleri kuşkuya yer b›- rakmayacak şekilde belirtilir.
o) Yayın tarihi için konulan zaman kaydına saygı gösterilir
p)­Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar.

2­BÖ­LÜM DER­NE­ĞİN­OR­GAN­LA­RI

MAD­DE­9) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin organları şunlardır:

1)­Ge­nel­Ku­rul 2)­Yö­ne­tim­Ku­ru­lu 3)­De­ne­tim­Ku­ru­lu 4)­Se­çi­ci­Ku­rul 5)­Onur­Ku­ru­lu 6)­Ba­sın­Mec­li­si 7)­Fe­de­ras­yon­De­le­ge­ler­di

OLA­ĞAN­GE­NEL­KU­RUL

MAD­DE­10) Genel Kurul, en yetkili karar organ› olup, kayıtlı asıl üye- lerden oluşur. Olağan Genel Kurul toplantıları üç yılda bir Ocak ayın- da yapılır. Genel Kurula, toplantı tarihinden en az altı ay önce aylık üye ödentileriyle herhangi bir surette oluşan öteki borçlarını ödemiş olanlar katılabilirler.

Genel Kurul, olağan ve olağanüstü toplantıya Yönetim Kurulu’nca çağ- rılır.

OLA­ĞA­NÜS­TÜ­GE­NEL­KU­RUL

MAD­DE­11) Genel Kurul, Yönetim ya da Denetim Kurullarının ge- rekli gördüğü hallerde veya üyelerden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü de toplanır.
Toplantıya çağrı isteğiyle birlikte gündemin de belirtilmesi zorunlu- dur.

Olağanüstü toplantı isteği Yönetim Kurulu’na bildirilir. Yönetim Kuru- lu, çağrısını 30 gün içinde yapar. Yönetim Kurulu bu sürede toplantı çağrısı yapmazsa, toplantı isteyenlerce Adana Sulh Hukuk Yargıcı’na başvurulur.

Olağanüstü Genel Kurulda gündem çağrı konusundan ibarettir. Başka konular görüşülüp karara bağlanamaz.
Olağanüstü Genel Kurulun toplantıya çağrılmasında veya toplanma- sında olağan genel kurula ilişkin hükümler uygulanır.

ÇA⁄ĞRI­USU­LÜ

MAD­DE­12)­Yönetim Kurulu, tüzüğe göre, Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az 15 gün önceden günü, saati, yeri ve gündemi ye- rel bir gazetede ilan edilmek suretiyle veya yazılı olarak ya da elektro- nik posta yoluyla toplantıya çağrılır.

Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması nedeniyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir.
İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.

Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma se- bepleri de belirtilmek suretiyle, toplantı ilanının yapıldığı gazeteye ikinci bir ilan verilerek veya ilk toplantı çağrı yöntemine uygun olarak üyelere duyurulur.

İkinci toplantının, geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay için- de yapılması zorunludur. Üyeler, ikinci toplantıya, birinci fıkrada be- lirtilen esaslara göre yeniden çağrılır ve toplantı mahallin en büyük mülki amirliğine duyurulur. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.

TOP­LAN­TI­USU­LÜ

MAD­DE­13) Genel Kurul asıl üyelerin yarıdan bir fazlasının katılma- sıyla toplanır. Tüzük değişikliği ve Derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılan üye sayısı, Yönetim ve Denetim Kurullarının üye tam sayıları toplamı- nın iki katından az olamaz.

Genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlar- ca verilmiş kimlik belgeleri, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim ku- rulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen lis- teyi imzalamayanlar ile genel kurula katılma hakkı bulunmayan üyeler toplantı yerine alınmaz. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, olanak- lar ölçüsünde ayrı bir bölümde genel kurul toplantısını izleyebilirler. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı yönetim kurulu başkanı veya görevlendireceği yönetim kuru- lu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanama- ması halinde de yönetim kurulunca bir tutanak düzenlenir.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından toplantıyı yönet- mek üzere bir başkan ve bir başkan vekili ile iki yazman seçilerek di- van heyeti oluflturulur. Toplantıyı Genel Kurul Başkanı, geçici yoklu- ğunda yardımcısı yönetir.

Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesin- deki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına ait-

tir.
Genel kurulda yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. An- cak olağan genel kurulda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tara- fından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların genel kurulun salt çoğunluğuyla kabulü koşuluyla gündeme alınması zorunludur.
Ancak gündem değişikliğine ilişkin önergeler, gündemle ilgili görüş- melerden önce verilmiş olmalıdır. Gündemin oylanarak kesinleşmiş olmasından sonra verilecek önergeler görüşülemez ve oylanamaz. Genel Kurul gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır.
Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı so- nunda, tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir.
Yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur. Mahkemece kayyum atanması veya Medeni Kanunun 75. Maddesinin ikinci fıkrasına göre görevlendirilme yapılması halinde, bu madde de yönetim kuruluna verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir. Hükümet Komiserinin toplantıya gelmemiş olması, toplantının erte- lenmesini gerektirmez.

GE­NEL­KU­RU­LUN­OY­KUL­LAN­MA­VE­KA­RAR AL­MA­USUL­VE­ŞE­KİL­LE­Rİ

MAD­DE­ 14­ ) Genel Kurul kararları toplant›da bulunanların oy çok- luğu ile alınır.
Ancak tüzüğün değiştirilmesi, bu konuyu da kapsayan gündemle yapı- lacak toplantıya katılan üyelerin üçte ikisinin çoğunluğu ile gerçekle- şebilir.

Derneğin feshi ile ilgili görüflme, tüzüğün özel maddesine göre yapılır. Federasyon kurma, federasyonlara ve uluslararası kuruluşlara katılma ve bunlardan ayrılma kararları, genel kurul toplantısında hazır bulu- nanların üçte iki oy çokluğu ile alınır.

Türkiye Gazeteciler Federasyonları ve üye olunabilecek kurum ve fe- derasyonlara yeterli sayıda asıl ve yedek üye genel kurul tarafından be- lirlenir.

GE­NEL­KU­RUL’UN­GÖ­REV­VE­YET­Kİ­LE­Rİ

MAD­DE­15) Genel Kurul aşağıdaki hususları görüşüp karara bağlar: a. Organların seçimi
b.­Tüzüğün değifltirilmesi
c. Yönetim ve Denetim Kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim ve Denetim Kurulu’nun aklanması.

d. Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bütçenin görüşülerek aynen veya değiflik biçimi ile kabulü
e. Gerekli taşınmaz malların satın alınması ve değerlendirilmesi, var olan taşınmaz malların satılması konusunda karar alınması ve gerekli işlemlerin yapılması için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi.

f. Derneğin diğer organlarının denetlenmesi ve gerek görüldüğünde haklı sebeplerle onların görevden alınması,
g. Üyeliğin reddi veya üyelikten çıkarma hakkında verilen yönetim kurulu kararlarına karşı yapılan itirazların incelenmesi ve karara bağ- lanması,

h. Derneğin şubelerinin açılmasının kararlaştırılması ve bu hususta yönetim kuruluna yetki verilmesi,
i. Derneğin vakıf kurması,
j. Mesleki federasyonlara katılma ve ayrılma.

k. Uluslararası çalışmalar yapma, yurt dışındaki dernek veya kuruluş- lara katılma ya da bunlardan ayrılma.
l. Derneğin feshi.
m. Yasaların ve tüzüğün Genel Kurula yüklediği öteki görevlerin yeri- ne getirilmesi

YÖ­NE­TİM­KU­RU­LU

MAD­DE­16) Yönetim Kurulu, Genel kurul tarafından doğrudan seçi- len bir Başkan ve ayrıca oy çokluğu ile seçilen 14 asıl ve 14 yedek üye- den oluşur.
Başkan seçiminde, ilk turda üçte iki oy şartı aranır. İkinci turda top- lantıya katılanların salt çoğunluğu aranır. Yine sonuç alınamaması ha- linde ise üçüncü turda en çok oyu alan seçilir. Seçimler gizli oy, açık sayım yöntemiyle yapılır.

Üyeler, Yönetim ve diğer kurullara tek tek aday olabilecekleri gibi, lis-

teler halinde de aday olabilirler.
Yönetim Kurulu ilk toplantısında üyeler arasından beş Başkan Yardım- cısı, bir Genel Sekreter, bir Genel Sekreter Yardımcısı, bir Mali Sekre- ter bir Mali Sekreter Yardımcısı ve beş üyeyi belirler. Bu seçim de gizli oyla yapılır. Başkan, Yönetim Kurulu’nu temsil eder.
Başkanın çekilmesi durumunda veya katılmadığı toplantılarda Başkan Yardımcısı görevi yürütür. Yönetim Kurulu Başkanlığın boşalması ha- linde iki ay içinde Başkan seçimi için Genel Kurul’u toplantıya çağırır. Yönetim Kurulu Toplantıları Başkan ya da başkan yardımcısı tarafın- dan yazılı ve imzalı çağrı ile yapılır. Genel Sekreter’ce Yönetim Kurulu üyelerine duyurulan çağrıya, toplantı gündemi de eklenir Üyelerden bir veya birkaçının gündemle ilgili teklifleri, ilk toplantının gündemi- ne alınır.
Yönetim Kurulu en az onbeş günde bir toplanır. Toplantıları Başkan yönetir. Yönetim Kurulu Üyeleri izin almaksızın ve geçerli bir özürleri bulunmaksızın, üst üste üç toplantıya katılmazlarsa yazı ile uyarılırlar. Bu uyarıdan sonraki toplantıya gelmeyen Yönetim Kurulu Üyelerinin üyelik sıfatları düşer. İstifa veya üyelik düşmesi sonucu boşalan Yöne- tim Kurulu’na onun yerine en çok oy almış olan yedek üye girer. Yönetim Kurulu kararları yarıdan bir fazlasının oyu ile alınır. Kararlar deftere işlenerek imzalanır.
Yönetim Kurulu üye tam sayısı, boşalmalar sebebiyle üye tam sayısının yarısının altına düşerse, genel kurul, kalan yönetim kurulu üyeleri ve- ya denetim kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrı yapılmazsa, üyelerden birinin istemi üzerine sulh hukuk mahkemesi hakimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir. a.­BAŞ­KAN:
Başkan Cemiyet’in hukuki temsilcisidir. Başkan Yönetim Kurulu’nu temsil eder. Yönetim Kurulu toplantılarını yönetir. Yönetim Kurulu kararlarını uygular ve uygulatır. Yürütme Kurulu’nun toplantılarına başkanlık eder.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin faaliyetlerini kanun, yönetmelik, tüzük ve diğer mevzuata göre yürütür.
ÇGC’nin iştirak edeceği veya kuracağı her türlü ticari şirketlere Yöne- tim Kurulu Başkanlığı yapar.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni yurt içi ve yurt dışında temsil eder. Doğal üye olarak diğer komitelerin toplantılarına katılabilir ve başkan- lık eder.
Başkanın olmadığı durumlarda cemiyeti, başkan yardımcısı temsil eder
Başkanlığa gönderilen rapor, tebliğ, önerileri vs. değerlendirerek uy- gun görülenlerini uygular veya uygulatır, gerektiği hallerde görüşül- mek üzere Yönetim Kurulu veya Genel Kurul gündemine alır.

b.­GE­NEL­SEK­RE­TER:­

Genel Sekreterin görev ve yetkileri şunlardır:
a) Yönetim Kurulu toplantılarını düzenlemek,
b)Yönetim Kurulu toplantılarının gündemini hazırlamak, tutanaklar› yazmak, gerekli görüldüğü durumlarda tutanaklara, kararlara ilişkin görüşmelerin özetini ve gerekçeyi eklemek,
c)­Yönetim Kurulunun alacağı kararları yürütmek ve sonuçları hak- kında bilgi vermek,
d) Cemiyet yönetim birimlerinin günlük çalışmalarını düzenlemek, bütün işlerin gereği gibi yürütülmesini sağlamak ve denetlemek
e) Yönetim Kuruluna verilen görevlerin yerine getirilmesi için ön ha- zırlıkları yapmak,
Genel Sekreter, görevlerinden Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

c.­MA­Lİ­SEK­RE­TER:

Mali Sekreter’in görev ve yetkileri şunlardır:
a) Cemiyet mallarının varlığını Yönetim Kurulu kararları doğrultu- sunda yönetmek,
b)­Para alıp vermeyi, bütçenin uygulanmasını düzenlemek, c)­Cemiyetle ilgili parasal işlemlerin gerekli olan defterlere usulüne uy- gun şekilde geçirilmesini, Cemiyetle ilgili vergi, sigorta, ücretlerin ta- hakkuku ve ödenmesi gibi konuları düzenlemek,
d) Yönetmeliklere uygun ödemeler ile benzeri diğer ödemeler dışında para ödemelerini düzenlemek,
e) Üye ödentilerinin zamanında ödenmesini ve biriken ödentilerin alınmasını izlemek, bu konuda Yönetim Kuruluna en az 6 ayda bir ol- mak üzere yazılı bilgi vermek.
f) Cemiyet adına bastırılan alındı belgelerini matbaadan teslim almak,

yetki belgesi sahibi görevlilere teslim etmek , onlardan teslim almak , Alındı Belgesi Kayıt Defterine kayıtlarını takip ve kontrol etmek.
Mali Sekreter görevlerinden Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

d)­YÜ­RÜT­ME­KU­RU­LU:

Yürütme Kurulu Cemiyet Başkanı, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter ve Mali Sekreterden oluşur. Yönetim Kurulu kararlarının uygulanma- sını, denetimini, koordinasyon ve ivedi işlerin görülmesini diğer or- ganlarla gerçekleştireceği işbirliği ile sağlar ve yerine getirir.

YÖ­NE­TİM­KU­RU­LU­NUN­GÖ­REV­VE­YET­Kİ­LE­Rİ

MAD­DE:17­) Yönetim Kurulu’nun görevleri şunlardır:
a. Cemiyeti temsil etmek.
b. Bütün çalışmaları, tüzük çerçevesinde ve Genel Kurul Kararlarına uygun biçimde yürütmek. Genel Kurul kararlarını yerine getirmek.
c. Özel ve tüzel kişilerle kamu kurumları önünde temsil görevi yap- mak.
d. Gerekli durumlarda üyelerin bir veya bir kaçına bazı yetkilerini ge- çici olarak vermek.
e. Tüzüğün 3. Maddesinin (u) şıkkı uyarınca çalışma yapmak.
f. Meslek onuru ve disiplinine aykırı davranışları, basın özgürlüğüne yönelik açık ya da gizli saldırıları izlemek amacıyla Onur Kurulu ve Basın Meclisi ile eşgüdümlü çalışmak üzere alt komite kurmak, elde edilen bilgiler ışığında gerekli önlemleri almak.
g. Gelir ve gider hesaplarına ilişkin hesapları yapmak, gelecek döneme ait bütçeyi Genel Kurul’a sunmak.
h. Sosyal Yardımları da içeren çeşitli konularda yönetmelikler hazırla- mak, değiştirmek ve uygulamak..
i. Gerektiğinde tüzükte yazılı amaçlara uygun, bir veya birkaç yayın organını gerçekleştirmek, yayın birimleri kurmak.
j. Yönetim Kurulu’na çeşitli konularda yardımcı olacak danışma ve araştırma kurulları ile temsilcilikler kurmak ve kurdurmak.
k. Tüzüğün ve kanunların kendisine verdiği öteki işleri yapmak ve yet- kileri kullanmak.

BAY­RAM­GA­ZE­TE­Sİ­

MAD­DE:­18)­ Bayram Gazetesini çıkarmak ve yönetmek, Yönetim Kurulu’nun başlıca görevlerindendir. Başkan ve yönetim Kurulu üyele- ri, Bayram Gazetesi’nde yayınlanmak üzere sağladıkları her türlü ilan ve reklamlarla benzeri yayınlar için hiçbir biçimde ücret veya komis- yon isteyemezler. Bayram Gazetesi’nin çıkarılmasına ilişkin bir yönet- melik de düzenlenir.

CE­MİYET­KAR­ŞI­SIN­DA­TA­RAF­OL­MA­MAK MAD­DE:19) Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri maddi olanak sağla-

nılmasına ilişkin işlerde, Cemiyetin karşısında taraf olamazlar.

SE­ÇİM­LE­RİN­YÖ­NE­TİME­BİL­DİRİL­ME­Sİ

MAD­DE:­20) OlağanveOlağanüstügenelkurultoplantılarınıizleyen 30 gün içinde, Yönetim ve Denetim Kurulları ile diğer organlara seçi- len asıl ve yedek üyeleri içeren Genel Kurul Sonuç Bildirimi ve ekleri Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Mülki İdare Amirliği’ne bildirilir. Yedek üyelikten asıl üyeliğe geçen kurul üyeleri için de aynı işlem uy- gulanır. Yönetim kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin de getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, ge- nel kurul, mevcut yönetim kurulu üyeleri veya denetleme kurulu tara- fından 1 ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde üyelerce Adana Sulh Hukuk Yargıçlığına başvurulur.

Genel kurul sonuç bildirimine;
1-Divan başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalan- mış genel kurul toplantı tutanağı örneği,
2- Tüzük değiflikliği yapılmışsa, tüzüğün değiflen maddelerinin yeni ve eski şekli ile dernek tüzüğünün son şeklinin her sayfası yönetim ku- rulunca imzalanmış örneği eklenir.

DE­NE­TİM­KU­RU­LU

MAD­DE­21) Denetim Kurulu, Genel Kurul’ca gizli oyla seçilen 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Kurul, ilk toplantısında bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve Yazman seçer. Denetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka nedenlerden dolayı boşalma olduğu taktirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrıl- ması mecburidir.

De­ne­tim­Ku­ru­lu­nun­Gö­rev­ve­Yet­ki­le­ri

Denetim Kurulu, denetleme görevini tüzük ve yönetmeliklerde sapta- nan esaslara göre mali yönden yapar. Çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve tüzüğe uygun olarak tutulup tutulmadığını denetler. Denetim Ku- rulu, yılda bir kez ve gerekli gördüğü hallerde toplanır. Denetleme so- nuçlarını, bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na duyurur. Dönem so- nunda da yaptığı denetimlerin ayrıntılı raporunu Genel Kurul’a sunar. Denetleme Kurulu gerektiğinde genel kurulu toplantıya çağırır.

SE­Çİ­Cİ­KU­RUL

MAD­DE­22) Seçici Kurul, Genel Kurul’ca gizli oyla seçilen 7 asıl 7 ye- dek üyeden oluşur. Yönetim, Denetim ve Onur Kurulu Başkanları, Se- çici Kurul’un doğal üyeleridir.
Seçici Kurul’un Genel Kurul’ca seçilen üyeleri ilk toplantıda kendi ara- larından bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve bir Yazman seçerler.

Se­çi­ci­Ku­rul­gö­rev­ve­yet­ki­le­ri:

Seçici Kurul, Yönetim Kurulu tarafından gönderilen “başvuru formu” ve raporu inceler ve beş gün içinde karara bağlar.
Oylama gizli oyla yapılır. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Çekimser oy verilmez. Kabul ve red oylarının eşitliği halinde aday reddedilmiş sayı- lır. Ve bu konudaki önerisini Yönetim Kurulu’na sunar. Bu konuda son kararı Yönetim Kurulu verir.

Seçici Kurul en az beş üye ile toplanır.
Üst üste ve özürsüz üç toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşer. Seçici Kurul’un doğal üyesi kurul başkanı olan üyeleri, Seçici Kurul toplantısına katılmadığı takdirde ya o kurulun başkan yardımcısı ya da en kıdemli üyesi vekaleten doğal üye olarak toplantılara katılır.

ONUR­KU­RU­LU

MAD­DE­23) Onur Kurulu, Genel Kurul’ca gizli oyla seçilen 7 asıl ve 7 yedek üyeden oluşur. Kurul, ilk toplantısında bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ile bir Yazman üye seçer. Kararlar oy çokluğu ve gizli oyla alınır.

Onur­Ku­ru­lu’nun­gö­rev­le­ri­şun­lar­dır:

a. Meslek onuru ile bağdaşmayacak biçimde davranışlar ile haklarında bu yolda davrandıkları yolunda söylentisi bulunanların ifadelerini alıp, bu yoldaki şikayetleri değerlendirmek.
b.­Cemiyetin amaçlarına ve kararlarına aykırı davrananların ifadesine başvurmak.

c. Üyeler arasındaki dayanışmayı bozacak, Cemiyetin kamuoyundaki itibarını zedeleyecek davranışlarda bulunanlar hakkında ilgili tüzük hükümlerini uygulamak.
d. Üyeler arasında çıkacak mesleki anlaşmazlıkları çözüme bağlamak. Onur Kurulundan yazıyla başvurarak izin almadan ya da hastalık gibi mazereti bulunmadan üst üste iki toplantıya katılmayan üyenin görevi kendiliğinden düşer. Boşalan asıl üyelikler yerine Genel Kurulda en çok oy alan yedek üyeden başlayarak Onur Kurulu kararıyla yedek üye asıl üyeliğe çağrılır.

ONUR­KU­RU­LU’NUN­ÇA­LIŞMA­SI

MAD­DE­24) Yukarıdaki maddede belirtilen ya da benzeri durumlar- da Onur Kurulu kendiliğinden harekete geçebileceği gibi, Yönetim Ku- rulu tarafından düzenlenen dosya üzerinde de işlem yapabilir.
Onur Kurulu ayrıca, en az on üyenin imzasını taşıyan dilekçeleri de gündemine alıp karara bağlar. Onur Kurulu, Yönetim Kurulu’nca veya en az on üye tarafından getirilen konuları, bildirimi izleyen üç gün içinde incelemeye başlar.

Onur Kurulu’nun vereceği cezalar şunlardır;

a.­Uyar­ma
b.­Açık­uyar­ma
c.­K›­na­ma
d.­Açık­kı­na­ma e.­Ge­çi­ci­çı­kar­ma­(1­yıl­dan­faz­la­ola­maz) f.­Sü­rek­li­çı­kar­ma

Onur Kurulu kararı ile cezalandırılan üye, bu cezaya ilk Genel Kurul toplantısında itiraz edebilir. Genel Kurul’un bu itirazı gündeme alması ve incelemeye değer bulması halinde, yapılacak görüşmelerden sonra verilecek karar kesindir. Gündeme almama kararı da bu niteliktedir. Genel Kurul, geçici veya sürekli çıkarma cezası verilen ve itiraz eden

üyeyi dinleme kararı alabilir. Geçici çıkarma cezası alanlar bu süre içinde, Cemiyetin üyelerine sağladığı hak ve çıkarlardan yararlana- mazlar.

BA­SIN­MEC­Lİ­Sİ

MAD­DE­25) Basın Meclisi, Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Sekreter, Mali Sekreter ve Cemiyet üyelerinin mensubu olduğu Basın İlan Ku- rumu’nca nitelikli sayılan ve ÇGC Basın Protokol Listesi’nde yer alan gazete, radyo, ajans, televizyon ve internet gazetelerinin Cemiyet üyesi sahibi ya da büro yöneticileri (temsilci, müdür, şef) ile ÇGC Denetim, Onur ve Seçici Kurul Başkanları’ndan oluşur.

Ayrıca Basın Meclisi’ne başka sıfatla katılmayan Cemiyet’in en yaşlı üç üyesi asıl ve bir önceki dönem Cemiyet Başkanı Meclis’in doğal üyesi- dir. Sahibi ve yöneticisi ÇGC üyesi olmayan iletişim organını Basın Meclisi’nde o kuruluşun Cemiyet üyesi en kıdemli gazetecisi temsil eder.

-Basın Meclisi olağan genel kuruldan en geç 30 gün sonra Genel Kurul ya da Cemiyet Başkanı tarafından toplantıya çağrılır.
– İlk toplantıda Yönetim Kurulu üyeleri dışında kendi üyeleri arasın- dan bir Başkan ve Başkan Vekili ile bir Sekreter seçer. Bu toplantıda ayrıca yedi kişilik “ÖZDENETİM DİVANI” seçer. Başkanın katılma- dığı toplantıları Başkan Vekili o da yoksa sekreter yönetir.

-Basın Meclisi en az üç ayda bir Meclis Başkanı’nın çağrısı üzerine toplanır. Yönetim Kurulu da Basın Meclisi’ni olağanüstü toplantıya ça- ğırabilir. Çağrıda gündem de üyelere duyurulur. Gündem dışı konular toplantıda oylanarak gündeme alınır.

Ba­s›n­Mec­li­si­gö­rev­ve­yet­ki­le­ri:

Basın Meclisi, Cemiyet’in ve üyelerinin karşılaştığı mesleki sorunları görüşür. İletişim alanında özdenetimin sağlanması için çalışmalar ya- par. Cemiyet çalışmaları hakkında önerilerde bulunur.
Basın Meclisi gündeminde görüşülmesi söz konusu olan kişi, Meclis üyesi ise Basın Meclisi’nin o toplantısına katılamaz. Basın Meclisi en az 10 üyenin katılımıyla toplanır.

Basın Meclisi ve Öz Denetim Divanı üyelerinin art arda iki toplantıya özür bildirmeden katılmaması durumunda üyelikleri düşer. Üyelikleri düşenler nedeniyle boşalan yere aynı görevi yapmak üzere yedek üye olarak aynı kurumdaki en yetkili veya k›demli cemiyet üyesi göreve çağırılır..

Basın Meclisi, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti tüzüğünde yer alan, özellikle ve öncelikle meslek amaç ve ilkelerinin korunmasını, kollan- masını sağlar, basınla ilgili olayları ve gelişmeleri izler. Basın özgürlüğü ve meslek ilkelerine aykırılık durumunda başvuru üzerine ya da doğ- rudan harekete geçerek önerilerini başkanı aracılığı ile Yönetim Kuru- luna bildirir.

Cemiyet üyelerinin mesleğin onur ve saygınlığı ile bağdaşmayan mes- leki çalışmaları konusunda başvuru üzerine, Yönetim Kurulunun çağrısı ile ya da doğrudan harekete geçerek üyelerin ve ilgili tarafla- rın bilgisine başvurur ve görüş ve önerilerini Yönetim Kuruluna bildi- rir.

Basın Meclisi’ne başvurular Yönetim Kurulu aracılığı ile yapılır. Basın Meclisinin doğrudan harekete geçmesinin dışında başvuru ya da geliş- meler üzerine yapılacak toplantı tarihini Yönetim Kurulu başvurudan sonraki 10 gün içinde belirler ve gerekli gördüğü hazırlıkları da yapa- rak Basın Meclisini toplantıya çağırır. Basın Meclisi’nin alacağı karar- lar Cemiyet Yönetim Kurulu tarafından gerek görüldüğünde açıklanır Alınan kararlar imzalı tutanakla saptanır.

Yönetim Kurulu’nca hazırlanacak “ÖZDENETİM D‹İVANI”nın çalış- malarını düzenleyen yönetmelik konusunda öneride bulunur.

3.BÖ­LÜM SE­Ç‹M­LER SE­ÇİM­HÜ­KÜM­LE­Rİ

MAD­DE­26) Genel Kurullarda gizli oyla yapılacak seçimler için üyeler Cemiyet organlarının seçiminde oylarını, Cemiyetin mührünü tafl›- yan zarfın içine koyarak kullanırlar. Eşit oy alanlar arasında ad çekmek suretiyle sıra belirtilir. Organlara seçilecek üyelerin listesi, Yönetim Kurulu’nca üye kayıt defteri ve özlük dosyalarındaki bilgilere dayana- rak düzenlenir ve Genel Kurul salonuna asılarak duyurulur.

Üyeler, aynı dönemde Yönetim Kurulu, Seçici Kurul, Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu’ndan yalnız birinde görev alabilirler. Üyeler, sonra- ki seçimlerde aynı veya başka organlarda yeniden seçilebilirler. Genel

Kurullarda vekaletname ile oy kullanılamaz. Üyeler oylarını bizzat kul- lanırlar.

ŞU­BE­LER DER­NEĞİN­ŞU­BE­LE­RİNİN­KU­RU­LU­ŞU

MAD­DE­27) ÇGC,gerekligörülenyerlerdegenelkurulkararıylaşu- be açabilir. Bu amaçla ÇGC yönetim kurulunca yetki verilen en az üç kişilik kurucular kurulu, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen şube kuruluş bildirimini ve gerekli belgeleri, şube açılacak yerin en büyük mülki amirliğine verir.

ŞU­BE­LE­RİN­GÖ­REV­VE­YET­KİLE­Rİ

MAD­DE­28) Şubeler, tüzel kişiliği olamayan, ÇGC amaç ve hizmet konuları doğrultusunda özerk faaliyetlerde bulunmakla görev ve yetki- li, tüm işlemlerinden doğan alacak ve borçlarından ötürü kendisinin sorumlu olduğu ÇGC iç örgütüdür.

ŞU­BE­OR­GAN­LA­RI­VE­ŞU­BE­LER­ E­ UY­GU­LA­NA­CAK­HÜ­KÜM­LER

MAD­DE­29) Şubenin organları, genel kurul, yönetim kurulu ve de- netim kuruludur.
Genel kurul, şubenin kayıtlı üyelerinden oluşur. Yönetim kurulu, beş asıl ve beş yedek, denetim kurulu ise üç asıl ve üç yedek üye olarak şu- be genel kurulunca seçilir.

ŞU­BE­GE­NEL­KU­RUL­LA­RI­NIN­TOP­LAN­MA­ZA­MA­NI­VE­GE­- NEL­MER­KEZ­GE­NEL­KU­RU­LUN­DA­TEM­SİLİ

MAD­DE­30) Şubeler, genel kurul olağan toplantılarını genel merkez genel kurulu toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadır. Şubelerin olağan genel kurulu, 3 yılda bir, Ekim ayı içersinde, Şube yö- netim kurulunca belirlenecek gün yer ve saatte toplanır.

Şubeler, genel kurul sonuç bildiriminin bir örneğini toplantının yapıl- dığı tarihi izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine ve dernek ge- nel merkezine bildirmek zorundadırlar.
Şubeler, genel merkez genel kurulunda, seçilmiş ve doğal delegelerle temsil edilir. Şubelerin yönetim ve denetim kurulu başkanları doğal delege olarak, şubede kayıtlı her yirmi (20) üye için bir (1), arta kalan üye sayısı 10‘dan fazla veya toplam üye sayısı 20’ den az ise bu üyeler içinde bir olmak üzere seçilecek delegeler de seçilmiş delege olarak, şubeyi temsilen genel merkez genel kuruluna katılma hakkına sahiptir. Genel merkez genel kuruluna en son şube genel kurulunda seçilen de- legeler katılır. Genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri genel merkez genel kuruluna katılır, ancak şube adına delege seçilmedikleri sürece oy kullanamazlar.

Şubelerin yönetim veya denetim kurulunda görevli olanlar genel mer- kez yönetim veya denetim kuruluna seçildiklerinde şubedeki görevin- den ayrılırlar.

4.BÖ­LÜM MA­Lİ­VE­İDA­Rİ­İŞLER DER­NEĞİN­GE­LİR­LE­Rİ

MAD­DE­31) Derneğin gelirleri şunlardır:
a)­Toplantı, gösteri ve buna benzer çalışmalardan sağlanacak gelirler b)­Her türlü yayın, gazete ve kitapların satışından sağlanan gelirler
c) Bankaya yatırılacak paraların faizleri ve fon gelirleri
d) Giriş ödentileri
e) Üyelerin aylık ödentileri
f) Balo, Sergi, Konser, müsabaka ve benzeri girişimlerden elde edilen gelirler
g) Bağışlar, yardım, reklam, sponsorluk ve vasiyetler
h) Yasaların Cemiyete sağladığı gelirler
i) Taşınır ve taşınmaz mallar ile hakların işletilme gelirleri
j)­Öteki gelirler

Giriş ödentileri 50 YTL’dir. Yıllık ödentiler ise 18 YTL’dir. Bu ödentiler 01 OCAK 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girer. Üyeler yıllık ödentilerini en geç 6 ay içinde ödemek zorundadır. Ödentilerin mik- tarlarını artırmaya veya eksiltmeye Genel Kurul Yetkilidir.

KO­Mİ­TE­LER

MAD­DE­32) Yönetim Kurulu görev bölümünü izleyen 1 ay içerisinde; 1. Basım, Yayım Komitesi

2. Sosyal İşler ve Emeklilik Komitesi 3. Tesisler Komitesi
4. Gelir ve Organizasyon Komitesi 5. Dış İlişkiler Komitesi

6. Eğitim ve Araştırma Komitesi
7. Yerel Basın Komitesi
adlarıyla yedi komite oluşturabilir. Yönetim Kurulu gerek gördüğünde yeni adlarla başka komiteler de oluşturabilir.
Komiteler 5 -7 kişiden oluşur ve Yönetim Kurulu’nun görev süresi içe- risinde Yönetim Kurulu’na yardımcı olarak çalışırlar. Gerekli durum- larda komite üyelerinin çalışmalarına ilişkin giderleri karşılanır. Her komitede bir Yönetim Kurulu üyesi koordinatörlük görevi yapar. Komiteler kendi içinden bir başkan ile yazman seçerler.
Komiteler Yönetim Kurulunun görev süresi içinde Yönetim Kuruluna yardımcı olarak çalışırlar ve Yönetim Kuruluna çalışmaları hakkında yazılı bilgi verirler. Yönetim Kurulu da değerlendirerek sonucu komi- telere, gerekirse üyelere duyurur..
Gerekli durumlarda Komite üyelerinin çalışmalarına ilişkin giderleri karşılanır. Komiteler Yönetim Kurulunca belirlenen yönetmeliğe göre çalışırlar.

DER­NE­ĞİN­DEF­TER­TUT­MA­ESAS­VE­USUL­LE­Rİ VE­TUT­ U­LA­CAK­DEF­TER­LER

DEF­TER­VE­KA­YIT­LAR -DEF­TER­TUT­MA­ESAS­LA­RI

MAD­DE­33)­ÇGC’de, işletme hesabı esasına göre defter tutar. Ancak, yıllık bürüt gelir, söz konusu hesap dönemi için Dernekler Yönetmeli- ği’nde belirtilen haddi aştığı takdirde, takip eden yıldan itibaren bilan- ço esasına göre defter tutar. Bilanço esasına geçtikten sonra üst üste 2 hesap döneminde belirtilen haddin altına düşerse takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönebilir.

Yıllık bürüt gelirin yönetmelikte belirtilen haddin altına olmasına rağ- men, bu hadde bağlı kalmaksızın Yönetim Kurulu kararıyla bilanço esasına göre defter tutabilir.
Ticari işletmeler için ayrıca vergi usul kanunu hükümlerine göre def- terler tutulur.

TU­TU­LA­CAK­DEF­TER­LER

MAD­DE­34) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, aşağıda yazılı defterleri tutar:
a) İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar: 1-Ka­rar­Def­te­ri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzala- nır.

2-Üye­Ka­yıt­Def­te­ri:­ÇGC’ye üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir. 3-Ev­rak­Ka­yıt­Def­te­ri:­Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopya- ları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çık- tısı alınmak suretiyle saklanır.

4-De­mir­baş­Def­te­ri: ÇGC’ye ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini doldu- ranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir. 5-İş­let­me­He­sa­bı­Def­te­ri: ÇGC adına alınan gelirler ve yapılan gider- ler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir. 6-Alın­dı­Bel­ge­si­Ka­yıt­Def­te­ri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numa- raları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile al- dıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

b) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar :
1- (a) bendinin 1, 2, 3 ve 6 ncı alt bentlerinde sayılan defterler bilanço esasında da tutulur. 2-Yev­mi­ye­Def­te­ri,­Bü­yük­Def­ter­ve­En­van­ter­Def­te­ri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
Bu Madde de sayılan ve tutulması mecburi olan defterlerin dernekler birimleri veya noterden onaylı olması zorunludur.
ÇGC yukarıdaki zorunlu defterlerin yanı sıra gerek gördüğünde mu- hasebe kayıtlarını kolaylaştıracak defterler ile diğer kurullara ait karar defterini tutabilir.

KA­YIT­USU­LÜ­VE­ZA­MA­NI
MAD­DE­35)
Defter ve kayıtlar dernekler yönetmeliğince belirtilen

usul ve esaslara uygun olarak tutulur.

HE­SAP­DÖ­NE­Mİ
MAD­DE­36)
Hesap dönemi bir takvim yılıdır. Hesap dönemi 01

Ocak’ta başlar ve 31 Aralık’ta sona erer.

DEF­TER­LE­RİN­TAS­DİKİ

MAD­DE­37)­Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde, tutulması zorunlu olan defterler kullanmaya başlamadan önce il dernekler müdürlüğüne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bite- ne kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, bi- lanço esasına göre tutulan defterler ile form veya sürekli form yaprak- lıdefterlerin, kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.

Derneğin adı, kütük numarası, yerleflim yeri, defterin türü, defterin kaç sayfadan ibaret olduğu, tasdik tarihi, tasdik numarası, tasdiki ya- pan makamın resmi mühür ve imzasını içeren tasdik şerhleri defterin ilk sayfasına yazılır veya Tasdik Şerhi Formu doldurulup defterin ilk sayfasına yapıştırılarak köşeleri tasdiki yapan makam tarafından mü- hürlenir. Defterin son sayfası, defterin kaç sayfadan ibaret olduğu, tas- dik tarihi ve numarası belirtilerek tasdik makamı tarafından mühürle- nir ve imzalanır.

Defterlerin her sayfası sıra numarasıyla teselsül edip etmediği kontrol edilerek mühürlenir. İşlet­me­he­sa­bı­tab­lo­su­ve­bi­lan­ço­dü­zen­len­me­si:
İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yıl sonlarında (31 Aralık) “İşletme Hesabı Tablosu” düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yıl sonlarında (31 Aralık), Maliye Ba- kanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri- ni esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

GE­LİR­VE­Gİ­DER­BEL­GE­LE­Rİ

MAD­DE­38) ÇGC gelirleri, “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından dü- zenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine ge- çer.

ÇGC giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanu- nunun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bu- lunmayan ödemeleri için “Gider Makbuzu” düzenlenir.

ÇGC tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri “Ayni Yardım Teslim Belgesi” ile yapılır. Kişi, ku- rum veya kuruluşlar tarafından ÇGC’ye yapılacak bedelsiz mal ve hiz- met teslimleri ise “Ayni Bağış Alındı Belgesi” ile kabul edilir.

Alın­dı­Bel­ge­le­ri

ÇGC, gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” yönetim kurulu kararıyla, matbaaya bastırılır.
Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınma- sı, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni Mali Sekreterler arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya ki- şiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelir- lerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliğinin ilgili hü- kümlerine göre hareket edilir.

Yet­ki­Bel­ge­si

ÇGC, adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtil- mek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil ede- cek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden “Yetki Belgesi ” ÇGC tarafından üç nüsha olarak düzenlenerek, ÇGC yöne- tim kurulu başkanınca onaylanır. Yetki belgelerinin birer sureti der- nekler birimlerine verilir. Yetki belgesi ile ilgili değişiklikler yönetim kurulu başkanınca, onbeş gün içerisinde dernekler birimine bildirilir. ÇGC adına gelir tahsil edecek kişiler, ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler.

Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda Der- nekler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
ÇGC adına gelir tahsil etmekle yetkili olan kişiler, tahsil ettikleri para- ları otuz gün içerisinde mali sekretere teslim ederler veya cemiyetin

banka hesabına yatırırlar. Ancak, tahsilat tutarı yönetmelik hükümle- rindeki haddi geçenler 30 günlük süreyi beklemeksizin tahsil ettikleri parayı en geç iki iş günü içinde Mali sekretere teslim ederler veya Ce- miyetin banka hesabına yatırırlar.

Cemiyet kasasında bulundurabilecek para miktarı, ihtiyaçlar dikkate alınarak Yönetim Kurulu’nca belirlenir. Paraların gerektiğinde banka- dan çekilmesi için Yönetim Kurulunca yetki verilmiş en az iki üyenin imzasının bulunması gereklidir.

Ge­lir­ve­Gi­der­Bel­ge­le­ri­nin­Sak­la­ma­Sü­re­si;

Defterler hariç olmak üzere, ÇGC tarafından kullanılan alındı belgele- ri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süre- ler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düze- nine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

BE­YAN­NA­ME­VE­RİL­ME­Sİ

MAD­DE­39) Cemiyetin, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin “Dernek Beyanna- mesi” dernek yönetim kurulu tarafından doldurarak, her takvim yılı- nın ilk dört ayı içinde dernek başkanı tarafından mahallin mülki idare amirliğine verilir.

BİL­DİRİM­YÜ­KÜM­LÜ­LÜ­ĞÜ

MAD­DE­40) Mülki amirliğe yapılacak bildirimler.
-Genel Kurul Sonuç Bildirimi
Olağan veya Olağanüstü Genel Kurul toplantılarını izleyen 30 gün içinde yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren “Genel Kurul Sonuç Bildirimi” ve ekleri, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından mülki idare amirliğine bildirilir.
Genel Kurul Sonuç Bildirimi’ne;
1- Divan Başkanı, başkan yardımcıları ve yazman tarafından imzalan- mış Genel Kurul Toplantı Tutanağı örneği,
2- Tüzük değişikliği yapımışsa tüzüğün değiflik maddelerinin yeni ve eski şekliyle, dernek tüzüğünün son şklinin her sayfasının yönetim ku- rulunca imzalanmış örneği eklenir.

TAŞIN­MAZ­MAL­LAR

MAD­DE­41) ÇGC’nin edindiği taşınmazlar tapuya tescilinden itiba- ren otuz gün içinde “Taşınmaz Mal Bildirimi”ni doldurmak suretiyle mülki idare amirliğine bildirilir. :
Cemiyetin barınması için edinilmiş ve edinilecek taşınmaz malların, üyelerin sosyal ve kültürel gereksinmelerini karşılayacak biçimde değer- lendirilmesi, yeterli personel çalıştırılması yetkisi Yönetim Kurulu’nca kullanılır. Taşınmaz malların satılmasına Genel Kurul karar verir. Bu- nun için de üyelerin üçte ikisinin imzalı onayını almak zorunludur.

YURT­DI­ŞIN­DAN­YAR­DIM­AL­MA­BİL­DİRİMİ

MAD­DE­42) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, tarafından, yurt dışın- dan yardım alınacak olması durumunda yardım alınmadan önce “Yurt Dışından Yardım Alma Bildirimi” iki nüsha olarak doldurulup mülki idare amirliğine bildirimde bulunulur.

Bildirim formuna, yurt dışından yardım alınması hususunda alınmış yönetim kurulu kararı örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgeler ile yardımın aktarıldığı hesaba ilişkin de- kont, ekstra ve benzeri belgenin bir örneği de eklenir.

Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması ve kullanılmadan ön- ce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.

PRO­JE­BİLDİRİMİ

Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Birlikte Yürütülen Ortak Projelerle il- gili Bildirim…
ÇGC’nin görev alanına ilişkin konularda kamu kurum ve kuruluşları ile yürüttüğü ortak projelerle ilgili olarak yapılan protokol ve projenin örneği “Proje Bildirimi”ne eklenerek, protokol tarihini izleyen bir ay içinde ÇGC merkezinin bulunduğu yerin valiliğine verilir.

YERLEŞİM­DEĞİŞİKLİĞİ

ÇGC’nin yerleşim yerinde meydana gelen değifliklik “Yerleşim Yeri Değifliklik Bildirimi”; genel kurul toplantısı dışında dernek organla- rında meydana gelen değifliklikler “Dernek Organlarındaki Değiflik- lik Bildirimi” doldurulmak suretiyle, değişikliği izleyen otuz gün için- de mülki idare amirliğine bildirilir.

ÇGC tüzüğünde yapılan değişiklikler de tüzük değişikliğinin yapıldığı

genel kurul toplantısını izleyen otuz gün içinde, genel kurul sonuç bil- dirimi ekinde mülki idare amirliğine bildirilir.

İÇ­DE­NE­TİM

MAD­DE­43) ÇGC’de genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kuru- lu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluş- larına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya ba- ğımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim ku- rulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

BORÇ­LAN­MA­USUL­LE­Rİ

MAD­DE­44) ÇGC amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebil- mek için ihtiyaç duyulması halinde Genel Kurul kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabi- leceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

TÜ­ZÜ­ĞÜN­NE­ŞE­KİL­DE­DE­ĞİŞ­TİRİLE­CE­Ğİ

MAD­DE­45)­Tüzük değiflikliği genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlana- maması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantı- da çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değiflikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 3’te 2’sidir. Genel ku- rulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.

FE­SİH­VE­MAL­VAR­LI­ĞI­NIN­TAS­FİYE­ŞEK­Lİ

MAD­DE­46) Genel kurul, her zaman cemiyetin feshine karar verebi- lir.
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula ka- tılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağ- lanamaması nedeniyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci top- lantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yö- netim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplan- tıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.

TAS­Fİ­YE­İŞ­LEM­LE­Rİ

Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve hakları- nın tasfiyesi son yönetim kurulu üyeleri, Basın Meclisi, Özdenetim Di- vanı, Denetim Kurulu ve Onur Kurulu başkanlarından oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alın- dığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adında “Tasfiye Halinde ÇUKUROVA GAZETECİLER CEMİYETİ” ibaresi kullanılır. Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak Cemiyetin para, mal ve hakla- rının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce Cemiyetin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında Cemiyete ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, ta- pu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında der- neğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrile- rek alacaklılara ödenir. Cemiyetin alacaklı olması durumunda alacak- lar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, Kızılay’a devredilir.

Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak veri- len ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin ta- mamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.

Cemiyetin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim ku- rulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesi- ne de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

HÜ­KÜM­EK­SİKLİĞİ

MAD­DE­47)Butüzüktebelirtilmemişhususlarda DerneklerKanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernek- ler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hü- kümleri uygulanır.

YÖ­NET­MEL­ İK­LE­RİN­HA­ZIR­LAN­MA­SI

MAD­DE­48) Bayram Gazetesi, sosyal yardımlar, lokal yönetimi ve Ce- miyetin öteki görevlerini düzenlemek için, Cemiyet tüzüğü ve yasalara uygun olarak yönetmelikler hazırlanır. Bu yönetmelikler, Yönetim Ku- rullarınca hazırlanır ve icabında günün koşularına uyarlanır. Yönetim Kurulları, yönetmelikleri hazırlatmak hakk›na da sahiptir.

KU­RU­CU­ÜYE­LER

MAD­DE­49) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin 1975 yılındaki kuru- cu üyelerinin isim listesi aşağıdadır:
1.Abdulvahap ÜNKAT
2. Ayhan ÖZDEMİR (x)

3. Ali HOŞFİKİRER (x)
4. Alaettin KUTLU
5. Aytaç PEKKOÇAK (x)
6. Aydın Remzi YÜREĞİR (x) 7. Abdullah BULCA

8. Abdulhamit DESTE
9. Bilal TİPİ
10. Çetin Remzi YÜREĞİR
11. Çoban YURTÇU (x)
12. Durukan GÜNGÖR (x)
13. Fevzi DİNÇ (x)
14. Erol KARATAfi
15. Erol İLPARS (x)
16. Ergün GÖZÜYEŞİL (x)
17. Erdoğan VAROL
18. Enver ÖZELSANCAK
19. G.Muzaffer BAL
20. İbrahim GEVEN
21. İskender AYVALIK
22. Kurtar ÇAKIN
23. Nihat AKIN (x)
24. Nevzat UÇAK
25. Musa ALKAN
26. Mehmet YAPICI
27. Mehmet MERCAN (x)
28. Mehmet DALMAZ (x)
29. Mehmet ULAKÇI
30. Özkan GÜR (x)
31. Orhan İzzet KALKAN
32. Oğuz BAYTOK
33. Osman YEREŞEN
34. Refik Kemal ŞÖLEN (x)
35. Semai GÜRBÜZ (x)
36. Semir YALÇIN
37. Selahattin SOYDAN (x)
38. Yalç›n Remzi YÜREĞİR (x) 39. Yunus AKGÜNLER (x)

(x) İşaretli olanların üyelikleri ölüm, istifa ve çıkarılma nedenleri ile sona ermiştir.

İLK­YÖ­NE­TİM­KU­RU­LU

MAD­DE­50) Kurucu üyeler tarafından seçilen ilk Yönetim Kurulu üyeleri şunlardır:
Çoban Yurtçu. Aydın Remzi Yüreğir, İskender Ayvalık, Erol Karataş, Refik K. Şölen, Nihat Akın, G. Muzaffer Bal.

MAD­DE­51) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti 1975 yılında aşağıdaki geçici adresi kullanmıştır:
Atatürk Cad. Uğurlu Pasajı Kat:1 No: 108 ADANA

SAK­LI­HAK­LAR

MAD­DE­52) Bundan önceki, tüzük, değişiklik ve eklerine göre asıl, fahri ve onursal üye ünvanını kazanmış olanların hakları saklıdır. Bu tüzüğün yürürlüğe girmesinden önce yapılan başvurular için eski tü- zük hükümleri uygulanır. Bu tüzüğün yürürlüğe girdiği tarihte üye olanlar hakkında 5. Maddenin (g) fıkrası uygulanmaz.

YÜ­RÜR­LÜK

MAD­DE­53) Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin 25.01.2020 tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısında tüzüğün 16, 21, 22 ile 23.maddeleri 5253 sayılı Dernekler Kanununa göre yeniden düzenlen- miştir. Derneğin kurucuların açık kimliklerinin bulunduğu madde ye- ni tüzükte 49. madde olarak yer almıştır.